Hünkar Beğendi Tarifi

Katılmış olduğum bir Yemek Kursunda ve kimsenin yemek yapma haricinde 1 saniye zamanı olmadığı böyle bir atölye çalışması esnasında, benim 3 yemeği aynı anda yaparken, resimlerden de göreceğiniz üzere tezgah, ocak, yer vs. gibi kendi mıntıkamdaki her yeri cillopluk derecesinde tertemiz tutmak için uğraş verip, aynı zamanda da elim kolum sarımsaklar, yumurtalar, unlar içindeyken, her zamanki gibi adım adım tüm aşamalarını sizler için fotoğraflandırma çabalarımın da ayrıca özel takdir görmesi dileğiyle:)

resimli-hunkar-begendi-tarifi


HÜNKAR BEĞENDİ TARİFİ

Malzemeler:

TAS KEBABI Malzemeleri:

200 gr. Kuşbaşı Dana Eti
2 Yemek Kaşığı Tereyağ
1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
1,5-2 su bardağı kadar Su
1 Yemek Kaşığı Dolusu Arpacık Soğanı
2 Diş Sarımsak
5-6 Adet Cherry (Kiraz) Domates
2 Adet Çarliston Biber
Pul biber
Taze Kekik
1 Yemek Kaşığı Doğranmış Maydanoz
2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
Tuz
Karabiber

BEĞENDİ Malzemeleri:

2 Adet Kemer Patlıcan
1/2 Limonun Suyu
3/4 Su bardağı Süt
1,5 Yemek Kaşığı Un
1,5 Yemek Kaşığı Tereyağ
Çok az rende Muskat
Yarım Su Bardağı Rende Eski Kaşar
Tuz
Karabiber

Öncelikle Kuşbaşı Dana etini, hiç yağ vs. başka birşey koymadan, tenceremize koyduk. Hiç karıştırmadan kapağını kapatarak orta ateşte pişirmeye bıraktık. 



hunkar-begendi-tarifi

hunkar-begendi-tarifi

Şu andan itibaren, yine hiç karıştırmadan, etleri tencerenin kapağı kapalı ve altı yarı açıktan biraz fazla açık halde bir müddet unutuyoruz. (Taaa ki suyunu çekene kadar)

hunkar-begendi-tarifi

Bana kalsa bol bol karıştırırdım ama Şefimiz, kimseye vermeyeceği çok gizli bir lezzet sırrı verdi bize. Değerinizi bilin, ben de size söylüyorum ama siz de kimseciklere söylemeyin sakın. Çünkü biz bu esnada diğer yaptığımız yemeklerin el oyalayan işleriyle uğraşırken ve Şef söyleyene kadar bir daha tencereye kimse dokunmazken, ben hafiften tencerenin dibi tutmuş gibi koktuğunu hissettim ve bir açtım ki gerçekten öyle gibi... Meğersem o Şefimizin hedeflediği kıvamın tutması için olması gereken durummuş. Oh içim rahatladı:) Tencerenin dibindeki o yanmış gibi duran kısmı da alarak, şimdi tüm etleri hızlıca karıştırmaya ve pişirmeye devam ediyoruz.

hunkar-begendi-tarifi

Sıra geldi 2 Yemek Kaşığı Tereyağ ve 1 dolu Yemek Kaşığı kadar Salça İlave etmeye...

hunkar-begendi-tarifi

hunkar-begendi-tarifi

Bunlar eridikten sonra biraz karıştırıp, ardından 3-4 tane Arpacık Soğanını da üzerine ekliyoruz.

hunkar-begendi-tarifi-arpacik-sogan

hunkar-begendi-tarifi

Su ilave etmeye geldiğimizde, bunu göz kararı yaptık tabi. 

hunkar-begendi-tarifi

Bu resimde gördüğünüz minik plastik su bardaklarıyla 4 bardak kadar içme suyu ilave ettik yemeğe.

hunkar-begendi-tarifi

Şefimiz 2 diş sarımsağı soydurup, bir tanesinin yarısını ve bütün halinde tencereye attırdı. Kalan kısmını daha sonra yemeğin üstüne çiğ olarak süs gibi ekledik, arzu ederseniz siz, bu aşamada 2 sini de soyup, ikiye bölerek yemeğin içine atabilirsiniz.

hunkar-begendi-tarifi-sarımsak

Et pişirirken bir önemli ipucu daha: Tuzdaki İyot, eti sertleştireceği için, taaa bu aşamaya kadar ete asla hiç Tuz koymuyoruz. 


Şimdi bir silme çay kaşığı kadar Tuz ekleyebilirsiniz. Dilerseniz Karabiberi de şimdi katın. Ama sonra tadına bakıp, gerekirse her ikisinden de ilave etmeyi unutmayın:)

hunkar-begendi-tarifi

Onun üstünü kapatıp, altını biraz daha kısıp, iyice kısık ateşe aldıktan sonra pişmeye devam etmesi için bırakırken, sıra geldi Patlıcan Beğendi bölümünün hazırlıklarına....

hunkar-begendi-tarifi-patlıcan-biber

Önce yıkanmış ve kurulanmış 2 adet patlıcanı alıp, ocağın üstünde 20 saniyede bir ufak ufak çevire çevire her yeri tam olarak pişecek şekilde közlüyoruz.

hunkar-begendi-tarifi-patlican

hunkar-begendi-tarifi-patlican

hunkar-begendi-tarifi-patlican

Tamamen közlendiğini nasıl anlayacağız derseniz, işte her yeri aşağıdaki resimdeki hale gelmiş olacak:)

hunkar-begendi-tarifi

Ocaktan aldığınızda, biraz ılındıktan sonra, Patlıcanlar'ın sapından bir elinizle havada asılı gibi tutarak, kabuklarını bıçakla şerit şerit aşağı doğru çekerek, kolayca soyuyoruz. İyi közlenmişse soyması da kolay oluyor.

hunkar-begendi-tarifi

Kabuklarından iyice ayıkladığımız Patlıcanların sap kısımlarını atıp, kalan kısımlarını da kesme tahtasına alıp,  bıçakla bir güzel kıyıyoruz ve kararmaması için üzerine Limon suyu gezdirip karıştırıyoruz.

hunkar-begendi-tarifi

hunkar-begendi-tarifi

Bu esnada, arada sırada tencerenin kapağını açıp, yemeği ve suyunu kontrol ederek, karıştırmaya devam ediyoruz.

hunkar-begendi-tarifi

 Şimdi sırada Beğendinin en üstü süslemek için kullanacağımız Cherry Domates, Yeşil Biberleri bir tepsinin ortasına koyup, üzerine, pul biber, Taze kekik ve biraz zeytinyağı gezdirereki 200 C'de Turbo Fırına verme kısmı var. 


Maydanozları en sonunda taze taze kullanacağım için, onları şimdi eklemiyorum. Ama yıkayıp, küçük küçük kıyarak, kenarda bekletebilirsiniz, ya da sadece süs olarak kullanabilirsiniz. Tercih sizin:)


hunkar-begendi-tarifi

Turbo Fırın 200C'ye ayarlandı ve biraz ön ısıtmadan sonra, içine Domatesli, Biberli Tepsiyi koyduk ve yaklaşık 10-15 dakika kadar pişirdik.



Turbo fırınınız yoksa dert etmeyin. Siz de 180 C'ye ayarladığınız normal fırında, yumuşayana kadar pişirin:)


hunkar-begendi-tarifi

Hepsi bir arada pişerken, Domatesciklerden biri küsmüş ötekilere, ama oldu mu şimdi? :)

hunkar-begendi-tarifi

Patlıcanlarımızı iyice kıydığımıza göre, artık Beğendinin hazırlıklarına devam edebiliriz.

hunkar-begendi-tarifi

Teflon ya da Döküm Wok Tavaya, önce 2 yemek kaşığı Tereyağını koyup, eritiyoruz. 

hunkar-begendi-tarifi

hunkar-begendi-tarifi

İçine 1,5 yemek kaşığı kadar Unu da ilave edip, kavururken...

hunkar-begendi-tarifi

Tereyağının yanmaması için biraz da Sıvı Yağ (Ayçiçek Yağı) ekliyoruz.

hunkar-begendi-tarifi

Hızlı hareketlerle unu yağın içinde karıştırıp, kavururken, 

hunkar-begendi-tarifi

içine 3/4 Su Bardağı Süt ekliyoruz.

hunkar-begendi-tarifi

ve karıştırmaya devam ederken, silme çay kaşığı kadar Tuz 

hunkar-begendi-tarifi

ve Közleyip kıydığımız Patlıcanları da ilave ediyoruz.

hunkar-begendi-tarifi

Sırada Yarım su Bardağı kadar rendelenmiş  Eski Kaşar Peyniri İlavesi var.

hunkar-begendi-tarifi

Ve çok çok az Muskat. Ne kadar yani derseniz, Rendenin bu gördüğünüz tarafıyla yukarıdan aşağıya 2 kere inecek kadar. Bize de böyle söylendi hihihi:)

hunkar-begendi-tarifi

35-40 dakika kadar sürenin sonunda Etler bayağı suyunu çekmiş, yumuşayıp, güzel bir kıvama gelmiş.

hunkar-begendi-tarifi

İşte Patlıcan Beğendimiz Hazır :) Sıra geldi güzelce servis etmeye.

hunkar-begendi-tarifi

Tabağınıza en alta Patlıcan Beğendiden alıp, ortasına kaşıkla bir yuva oluşturun. O kısıma Etlerinizi ve onun üstüne fırından çıkardığınız Cherry Domatesler ve Biberlerden koyarak, en üstünü de arzunuza göre doğranmış Maydanoz ve sarımsakla süsleyip, servis edebilirsiniz.
  
hunkar-begendi-tarifi

Hepimizin ellerine sağlık:) 

hunkar-begendi-tarifi


Etiketler: , , , , , , ,