Bamya Yemeği Tarifi

Çoğu insanın çok da bayılmadığı Bamya'nın lezzeti, aslında o kadar da fena değil... Onu esas antipatik yapan, tüylü olan kuyruk kısmı doğru kesilmediğinde, yemeğin dokusunu yapış yapış hale getirmesi ve bu sayede çocukluktan itibaren sevilmeyen yemekler listesine girmesinin kaçınılmaz olması bence... 

Açıkçası benim de her hafta tercih edeceğim yemekler arasında olmamakla beraber, yüksek lif içeriği sayesinde, toksinlerin vücuttan atılmasını sağlayan, sinir sitemindeki asidi nötralize ederek ülseri önlemeye yarayan, gözlerde retinayı koruyup, katarakt oluşmasını engelleyen, bağışıklık sistemini korumaya yardımcı olan bu sebze, doğru düzgün ayıklandığında ve limon kullanıldığında güzel güzel yenebilecek, sağlıklı bir alternatif aslında...

Şimdi size, işten-güçten, çoluk-çocuktan, gezmek-tozmaktan dolayı, iyice kısıtlı zamanınızı da göz önünde bulundurarak, hiç öyle ayıklama zahmetine girmeden, önceden güzelce ayıklanmış ve Dondurulmuş, Pişirmeye Hazır Bamya ile 10 dakikada kolayca hazırlayabileceğiniz bir tarif geliyor. Ben sade halini anlatıyorum ama siz arzu ederseniz bu tarifi etli ya da kıymalı da yapabilirsiniz tabi:)

ADIM ADIM FOTOĞRAFLI 
ETSİZ BAMYA YEMEĞİ TARİFİ

Malzemeler:

Malzeme listesinde de göreceğiniz üzere, hızlı olması için dondurulmuş bamya kullanacağım. 

Eğer siz, "taze bamya" kullanmayı tercih ederseniz, bamyaları öncelikle süzgeç içinde iyice yıkayıp, kuyruk kısımlarını, çok derinden olmayacak şekilde, uygun bir bıçak yardımıyla  "külah şeklinde" ayıklamalı, ardından bir miktar tuzla hafifçe ovalayıp, sonra tekrar sudan geçirmelisiniz. Aman üşengeçlik edip, kuyruk kısımlarını düz kesmeyin, sonra o sevmediğiniz türde yapışık bamyalardan çıkar ortaya mazallah:)

İlk olarak tenceremize zeytinyağını döküyor, biraz ısıtıp, üzerine zar büyüklüğünde küp küp doğradığımız kuru soğanı ekleyip, karıştırarak talazlıyoruz.

resimli-bamya-tarifi

Soğanlar sararmaya başlayınca, içine Domates Salçası ve Biber Salçasını da ilave edip, karıştırmaya devam ediyoruz.

resimli-bamya-tarifi

resimli-bamya-tarifi

resimli-bamya-tarifi

Sıra, küp küp doğradığımız domatesleri ilave etmeye geliyor.

resimli-bamya-tarifi

resimli-bamya-tarifi

Bu aşamada arzu ederseniz biraz Et Bulyon (ki ben sadece 1 paketin çeyreğini kullanıyorum) ilave ediyoruz.

resimli-bamya-tarifi

Şimdi ister hazır donmuş paket, ister kendi ayıkladığınız olsun, Bamyaları da tencereye ilave etme zamanı geldi işte...

resimli-bamya-tarifi

1-2 dakika güzelce alt üst edip karıştırarak orta ateşte pişirmeye devam ediyoruz.

resimli-bamya-tarifi

Sonrasında da bamyaların üzerini örtecek seviyede, yani yaklaşık 2,5-3 su bardağı kadar Kaynar Su ekliyoruz.

resimli-bamya-tarifi

resimli-bamya-tarifi

Son olarak 1 silme çay kaşığı kadar Tuz ve çeyrek limonun suyunu da ekleyip, ocağın altını en kısık ateşe getiriyor ve kapağını kapatarak, yaklaşık olarak 30-35 dakika kadar pişiriyoruz. 

resimli-bamya-tarifi

resimli-bamya-tarifi-limon


resimli-bamya-tarifi
Yemeğinizin tam istediğiniz kıvamda olduğuna emin olmak için, içinden bir tane alıp, üfleyip soğutarak, tadına bakabilir, "biraz daha ister" derseniz, ona göre azcıcık daha devam edebilirsiniz:)



Yanında Pilavla, mis gibi bir öğün olur... "İyi ama Pilavı nasıl yapacağım ki?" diye telaşlananlar için, adım adım fotoğraflı enfes Pilav tarifim de burada...



resimli-pilav-tarifi

Ön yargıların kırılması için, daha ne kadar sevimli gösterebilirdim bilemiyorum yani. 

resimli-bamya-tarifi


Haydi afiyet olsun:)

-------------------------------------------------- 
Değerli Okuyucularımdan Minik bir Rica:

Eğer yorum yazmak ya da soru sormak isterseniz, öncelikle şuraya tıklayarak, bloguma üye olmayı unutmayın ki, yazılarınız "Adsız" çıkmasın, ben de sizi tanıyabileyim, olur mu? :)

Etiketler: , , , , , , , ,